حضور میداف در بیست و دومین نمایشگاه بین المللی محیط زیست: مشارکت عمومی، اقتصاد سبز، آینده پایدار

چهارشنبه 28 آذر ماه 1403

بیست و دومین نمایشگاه بین المللی محیط زیست با شعار «مشارکت همگانی، اقتصاد سبز، آینده پایدار» و نقش آفرینی بیش از ۲۰۰ شرکت صنعتی، معدنی، دانش‌بنیان با حضور محمدرضا عارف معاون اول رئیس جمهور، ۲۸ آذرماه در مرکز نمایشگاه های بین المللی شهر آفتاب تهران آغاز بکار کرد و به مدت ۴ روز ادامه داشت. غرفه انجمن حفاظت از طبیعت میداف در این نمایشگاه، مورد استقبال مردم، مسئولان عالی‌رتبه و اساتید برجسته کشور قرار گرفت. این استقبال نشان از اهمیت روزافزون حفاظت از محیط زیست و توجه به فعالیت‌های موثر انجمن میداف دارد.
در این نمایشگاه، مسئولان عالی‌رتبه کشور از جمله خانم دکتر شینا انصاری، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، از غرفه میداف بازدید کردند. همچنین، استاد اسماعیل کهرم و استاد هوشنگ ضیایی از میهمانان ویژه غرفه میداف بودند و از نزدیک در جریان آخرین دستاوردها و فعالیت های میداف قرار گرفتند و نظرات و پیشنهادات خود را با اعضای میداف به اشتراک گذاشتند.
علاوه براین، دانشجویان و فعالان محیط زیستی از غرفه میداف دیدن کردند و پیرامون پروژه‌ها و فعالیت‌های آینده انجمن به بحث و گفتگو پرداختند. این ارتباطات ضمن افزایش آگاهی و شناخت عمومی در مورد مسائل محیط زیستی، به ایجاد همکاری‌های جدید و گسترش شبکه‌های ارتباطی منجر خواهد شد.
 در یک نمای کلی، این نمایشگاه فرصتی بی‌نظیر برای معرفی اهداف، فعالیت‌ ها و همچنین جذب حامیان و همکاران جدید بود. حضور چشمگیر مردم و مسئولان در غرفه میداف نشان از تعهد و تلاش‌های میداف در حفاظت از محیط زیست دریایی دارد. انجمن میداف با ارائه دستاوردهای خود در این نمایشگاه، بار دیگر بر اهمیت حفاظت از تنوع زیستی و نقش آموزش و آگاهی‌رسانی تاکید کرد​​​​​​​.

کشف لاشه کوسه نهنگ در خور تیاب: زنگ خطری دیگر برای حفاظت دریایی​​​​​​​

چهارشنبه 21 آذر ماه 1403

در پی گزارش اداره حفاظت از زیست بوم­ ها و پایش آلودگی دریای استان هرمزگان مبنی بر مشاهده یک لاشه نهنگ در دهانه خور تیاب، تیم میداف به همراه آقای دکتر علیرضا راستگو و اداره حفاظت محیط زیست شهرستان میناب به محل حادثه اعزام شدند. پس از بررسی اولیه، مشخص شد که لاشه، متعلق به یک کوسه نهنگ یا به گویش محلی مردمان جنوب «کولی کَر» است.
کوسه نهنگ: بزرگترین ماهی اقیانوس‌ها
کوسه نهنگ‌ها، بزرگترین ماهی‌های اقیانوس‌ها هستند و می‌توانند به طولی بیش از 18 متر و وزنی بیش از 19,000 کیلوگرم برسند. متاسفانه باله دمی این کوسه نهنگ، به احتمال زیاد به دلیل برخورد با پروانه شناور از دست رفته بود که همین مسئله موجب مرگ این جانور زیبا شده است. اندازه این کوسه نهنگ بدون احتساب باله دمی، 7.5 متر بود.
تهدیدات ناشی از برخورد با شناورها
این حیوانات عظیم الجثه مانند بسیاری از گونه‌های دریایی دیگر، در معرض آسیب‌های ناشی از برخورد با کشتی‌ها قرار دارند. بر اساس مطالعات جهانی، حداقل 75 گونه جانور دریایی از جمله کوسه نهنگ، از برخورد با پروانه شناور‌های دریایی آسیب می‌بینند. این حادثه تلخ و ناگوار نشان‌دهنده نیاز مبرم به آگاهی و آموزش در مورد نحوه استفاده از وسایل نقلیه دریایی و حفاظت از حیات‌وحش دریایی است. ​​​​​​​

​ به گل نشستن نهنگ اسپرم کوتوله   Kogia sima (Owen, 1866) در ساحل روستای نقاشه-جزیره قشم

شنبه 12 آبان ماه 1403

در روز یکشنبه 12 آبان ماه، از طریق اداره دریایی محیط زیست استان هرمزگان و اداره محیط زیست قشم از به گل نشستن یک نهنگ در جزیره قشم، روستای نقاشه مطلع شدیم. به نقاشه رفتیم تا بررسی های لازم را انجام دهیم.
گونه به گل نشسته نهنگ اسپرم کوتوله با طول 2.33 متر و وزن تقریبی 225 کیلوگرم بود. بررسی‌های ما نشان داد که این نهنگ نر و بالغ بوده و با وجود گزارش اولیه جهت خونریزی، بررسی های انجام شده نشان داد که ماده تیره رنگ خارج شده از مخرج همان ماده جوهر مانند است که این گونه برای دفاع از خود در برابر شکارچیانی مانند کوسه و نهنگ قاتل استفاده می کند؛ کیسه این ماده تیره جوهر مانند در روده قرار دارد و این ماده از مخرج خارج می شود.  آسیب یا جراحت بر روی بدن این نهنگ مشاهده نشد و علت مرگ به دلیل عدم وجود امکانات لازم برای آزمایش‌های بافتی و میکروبیولوژی نامشخص باقی ماند. بر اساس گزارش های محلی، یک روز قبل ساکنان روستا تلاش کرده بودند که نهنگ را به آب بازگردانند. این اقدام می‌تواند برای نهنگ آسیب‌زا باشد و ضرورت آموزش‌های لازم برای حفاظت از پستانداران دریایی به گل نشسته را نشان می‌دهد. بنابراین، افزایش آگاهی‌ها در جوامع محلی و مرتبط با این موضوع الزامیست تا از تکرار چنین اقدامات غیرمؤثری جلوگیری شود.

دومین دوره آموزشی حفاظت از گونه های در معرض خطر انقراض در شهرستان پارسیان-روستای زیارت (استان هرمزگان)

دومین دوره آموزشی "حفاظت از گونه‌های در معرض خطر انقراض با حضور جمعی از  صیادان، بانوان و کودکان در روستای زیارت شهرستان پارسیان برگزار شد.
 این دوره آموزشی با همکاری اداره دریایی محیط زیست استان هرمزگان و انجمن مردم ‌نهاد حفاظت از طبیعت میداف و شورای روستای زیارت با  هدف ، افزایش آگاهی صیادان و جوامع محلی در جهت حفاظت از گونه‌های در حال انقراض در شهر ستان پارسیان  برگزار شد . 
در این دوره آموزشی یک روزه، شرکت‌کنندگان با مباحثی نظیر ، گونه های در معرض خطر انقراض در خلیج فارس و دریای عمان، اهمیت اکولوژیک، روش های امداد و رهاسازی آنها، جمع آوری و به اشتراک گذاری اطلاعات با محققان، آشنا شدند.
دراین دوره آموزشی ، ضمن تاکید بر نقش جوامع محلی در حفظ محیط زیست، فرصت‌هایی برای پرسش و پاسخ فراهم شد تا شرکت‌کنندگان بتوانند دغدغه‌ها و تجربیات خود را با کارشناسان مطرح کنند. 
امید است با استمرار چنین دوره آموزشی ، شاهد کاهش تهدیدات وایجاد  تمهیدات لازم درجهت حفاظت هر چه بهتر از این گونه ها و ارتقاء آگاهی جوامع محلی به در ترویج فرهنگ  هر شهروند یک‌محیط‌بان  باشیم..​​​​​​​

سه شنبه 17 مهر ماه 1403

به مناسبت روز ملی کودک، انجمن حفاظت از طبیعت میداف با همکاری اداره  کل محیط زیست بندرعباس، در جشنواره ورزشی گردشگری خواجه عطا حضور یافت. این رویداد به عنوان فرصتی مناسب برای آشنایی کودکان با اهمیت حفاظت از محیط زیست و تنوع زیستی برگزار شد.

در این جشنواره، برنامه آموزشی ویژه‌ای تحت عنوان «پرنده‌نگری و شناسایی پرندگان از روی ردپا» برای کودکان با همکاری آقای علی کریمی از محیط بانان اداره کل محیط زیست استان هرمزگان اجرا شد. هدف این برنامه افزایش آگاهی کودکان درباره پرندگان آبزی‌و‌ کنار آبزی و زیستگاه‌های طبیعی آن‌ها بود. شرکت‌کنندگان با روش‌های شناسایی پرندگان و اهمیت نقش آن‌ها در اکوسیستم آشنا شدند.

این برنامه با استقبال گسترده کودکان و خانواده‌ها مواجه شد و به ایجاد حس مسئولیت‌پذیری در نسل آینده در زمینه حفاظت از محیط زیست کمک کرد. انجمن میداف بر این باور است که آموزش و آگاهی‌بخشی به کودکان، کلید حفظ طبیعت و تنوع زیستی در آینده است.

این رویداد نشان‌دهنده همکاری مؤثر نهادهای مختلف در راستای ارتقای آگاهی عمومی درخصوص حفاظت از محیط زیست و حمایت از نسل جوان برای آینده‌ای پایدارتر بود.​​​​​​​

آموزش پرنده نگری و شناسایی ردپای پرندگان در جشنواره ورزشی-گردشگری خواجه عطا به مناسبت روز ملی کودک

دو شنبه 16 مهر ماه 1403

اولین دوره آموزشی حفاظت از گونه های در معرض خطر انقراض در شهرستان لنگه-کنگ و بستانه (استان هرمزگان)

شنبه 3 شهریور ماه 1403


به همت اداره کل محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست هرمزگان، اداره محیط زیست شهرستان بندرلنگه و انجمن حفاظت از طبیعت میداف، کارگاه آموزشی حفاظت از گونه‌های در معرض خطر انقراض برای صیادان در شهرهای ساحلی این استان برگزار می گردد.

اولین دوره ی این کارگاه به مدت دو روز در شهرستان بندر لنگه برگزار شد و هدف آن آشنایی صیادان با گونه‌های در معرض خطر انقراض (ماهی‌های غضروفی و پستانداران دریایی)، روش‌های نجات و رهاسازی، جمع‌آوری داده‌ها و همکاری با پژوهشگران در راستای افزایش آگاهی جامعه محلی بود.

کارگاه مذکور با همکاری اسکله‌های صیادی بندر لنگه، کنگ، شناس، بوستانه، مولو، مهاجرین و دیوان برگزار شد. 
در برگزاری این کارگاه، اداره شیلات شهرستان بندر لنگه، تعاونی‌های صیادی محلی و جوامع ماهیگیری نیز مشارکت داشتند. 

این اقدام گامی مهم در راستای حفاظت از تنوع زیستی دریایی و ارتقاء آگاهی عمومی در خصوص اهمیت حفظ گونه‌های در معرض خطر به شمار می‌رود. ​​​​​​​

حضور هاله علی عابدی مدیر عامل میداف در برنامه چرخ با موضوع دلفین ها

دوشنبه 8 مرداد ماه 1403

مجله علمی چرخ مجله ای تلویزیونی است که به عنوان یکی از مهمترین و قدیمی ترین برنامه های علمی شبکه چهار شناخته می شود. این برنامه موضوعات و مسائل علمی روز ایران و جهان را دنبال می کند و با بهره گیری از کارشناسان و متخصصان فن، به ارائه اطلاعات پیرامون موضوع برنامه می پردازد. در برنامه ای که با عنوان دلفین ها تهیه شد مدیرعامل میداف از آب بازان سواحل جنوبی ایران سخن گفت و در ادامه وی بر اهمیت حفاظت از این گونه ها تاکید کرد.
​​​​​​​برای دیدن این قسمت از برنامه چرخ            ضربه بزنید. 

اینجا